Dana Adası İngiliz Koyu


Dana Adası Doğu Kıyısındaki İngiliz Koyu Nasıl Bir Yer

Bugün neredeyse tamamen unutulmuş , fakat Akdeniz tarihinde en eski çağlardan beri çok büyük öneme sahip olmuş Dana Adası'nın doğu kıyısında bulunan muhteşem güzellikteki İngiliz Koyu ziyaret edenleri kendine hayran bırakmaktadır.

İngiliz Koyu İsminin Verilmesinin Sebebi
Koyda İngilizlerin bulunduğu, burada demirleyip kaldıkları kesin. Bu konuda günümüze kadar gelen iki görüş bulunmaktadır. Uzun suren araştırmalarımızda gördük ki her iki görüş de gayet mantıklı ve ikisi de koyun adının gerçek hikayesi olabilir. 

Dana Adası İngiliz Koyu

Adanın doğu tarafının yüksek ve sarp kayalık yapısı Aydıncık ile Göksu Deltası arasında özellikle kış aylarında hızı zaman zaman 100km'yi bulabilen ve denizdeki gemilerin yol alabilmesini neredeyse imkansız hale getiren kuzeyden esen Poyraz ve güneyden esen Lodosu tamamen kesmektedir. Tam anlamıyla duvar görevi gören bu yüksek yarların arasında iki koy bulunmaktadır. Bunlardan daha büyük ve derin olanı orta boy gemilerin demirleyebilmesine olanak sağlamaktadır.

Birinci Dünya Savaşı sırasında ve Sevr Antlaşması sonrası Orta Doğu'daki birliklerine sık aralıklarla silah, erzak ve asker takviyesi yapan Büyük Britanya ve İrlanda Birleşik Krallığı deniz kuvvetleri gemileri Malta ve Girit'ten Doğu Akdeniz limanlarına giderken ( Mersin ve Adana'nın işgali sırasında da) kötü hava koşulları nedeniyle denizde seyrin oldukça zor ve tehlikeli olduğu zamanlarda Akdenizin bu bölümündeki en büyük ve en son ada olan Dana Adası'ndaki bu koya ve karşıdaki TİSAN koyuna sığınıyorlarmış.

İngiliz Koyu Dana Adası

İkinci bir görüş ise daha sonraki tarihlere dayanmaktadır. İkinci Dünya Savaşı sırasında Doğu Akdeniz'de İngilizler ile Alman-İtalyan-Vichy Fransası arasında geçen yoğun mücadeleler sırasında bazı Birleşik Krallık (İngiliz) gemilerinin düşman uçaklarından kaçınmak için değişik rotalar izlerken Türkiye'nin güney kıyılarına çok yakından geçebiliyorlardıİşte bu seyirlerden birinde fırtınaya yakalanan bir gemi bu koya sığınmış ve hava düzelene kadar bir kaç gün burada kalmış.

Dana Adası İngiliz Koyu yüzmek ve şnorkelli serbest dalışlar için oldukça çekici bir yer. Denizin durgun veya hafif dalgalı olduğu zamanlarda tekne ile ulaşım kolaydır fakat adanın batı tarafından yürüyerek gitmek isterseniz bu oldukça zor olabilir. Çünkü herhangi bir yol veya patika bulunmuyor. Dev dikenli çalıların üzerinden atlayarak ve sarp kayalıklardan tırmanarak, bu arada özellikle yılan ve akreplere de çok dikkat ederek yaklaşık 2.5-3 saatte ulaşabilirsiniz. Koyda zaman zaman çok büyük eşek arısı sürüleri olabiliyor. Buna da hazırlıklı olmak gerekiyor. Koyu ve adanın muhteşem manzaralı doğu kıyılarını https://tekneveyat.com  ( Tel 0531 367 6576 ) üzerinden kiralayabileceğiniz tekneler ve özel olarak organize edilen turlar ile gidip keşfedebilirsiniz. 

Aşağıda İngiliz Koyu'nun Nisan ayında güzel bir günde çekilmiş görüntülerini izleyebilirsiniz. Nasıl bir yer olduğuna dair az da olsa bir fikir verecektir. ( Buradaki bilgileri paylaşırken sayfanın linkini https://www.danaadasi.com/2022/05/dana-adas-ingiliz-koyu.html kaynak olarak göstermeyi unutmayın lütfen)


Son yıllarda bu koya kendi tekneleri ile uğrayanların sayısındaki artış nedeniyle etrafta plastik ve çöplere rastlanmaktadır. Lütfen bu konuda duyarlı olalım. Tekne ile gelenler getirdikleri plastikleri ve atıkları geri getirmeyi unutmasınlar. Ayrıca adaya çıkıp mangal yaparak yangın tehlikesi yaratanlar da görülmektedir. Bu tür kişileri fark ettiğimizde mutlaka uyaralım.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

1884 Osmanlı İmp. Haritası ve Dana Adası

Dana Adası Balık Avı Turları

DANA ADASI ADI NEREDEN GELİYOR

Dana Adası'nın Bulunduğu Bölge

1918 Ortadoğu Haritasında Dana Adası

PİRİ REİS HARİTALARINDA DANA ADASI

Dana Adası Arkeolojik Yüzey Araştırması Sonuçları

1892 Adana Vilayet Haritasında Dana Adası

Dana Adası Nerede - Dana Adası Türkiye'nin Neresinde

This work is licensed under CC BY-NC-ND 4.0