1884 Osmanlı İmp. Haritası ve Dana Adası



Dana Adası Eski Osmanlı İmparatorluğu Haritasında Nasıl Gösterilmişti?
Antik Yunan coğrafyası araştırmaları ve bu konuda yaptığı haritalarla ünlü Alman coğrafyacı, kartograf ( haritacı ) ve akademisyen Heinrich Kiepert uzmanlık alanı olan Küçük Asya ( Anadolu Anadolu Yarımadası ) ile ilgili çok önemli çalışmalar yapmış, bölgeyi defalarca ziyaret edip dolaşmış ve tarihe geçen haritalar yayınlamıştır.

Bunlardan en önemlisi kuşkusuz dönemin bütün coğrafi detaylarına ışık tutan "Osmanlı İmparatorluğu'nun Asya ve Doğu Eyaletlerinin Yeni Haritası" adlı  çalışmasıdır.

Harita ilk olarak 1884 yılında Fransızca olarak yayımlandı ve daha sonra 1912'de güncellendi. Yer isimleri orijinallerine bağlı kalarak Fransızca, Yunanca, Türkçe ve Arapça dillerinde liste halinde verilmiştir. 

Eski Osmanlı Haritasında Dana Adası

Bu Eski Harita Dana Adası İçin Neden Önemli
Kiepert'in orijinal ismi "Nouvelle carte générale des provinces asiatiques de L'empire Ottoman: sans L'Arabie" olarak yayınladığı bu haritada şu iki önemli detayı görüyoruz; Birincisi 1884'de Osmanlı İmparatorluğu resmi kayıtlarında Dana Adası hangi isimle biliniyor ve yazılıyordu. İkincisi ise yabancılar adayı hangi isimle biliyor ve gösteriyorlardı.

Üzerinde ok ile de belirttiğim gibi, adanın ismi açıkça Dana ( Adası )olarak yazılmış. Parantez içinde ise Provençale olarak yazılmış. Ada 1200'lerden beri tüm Orta Çağ  ve Yeni Çağ boyunca denizciler, tüccarlar ve askeri birlikler tarafından bu isimle bilinmektedir. Heinrich Kiepert adanın Fransızcadaki ismini ekleyerek o haritayı çizdiği tarihlerde bu ismin hala kullanıldığını göstermiştir. 

Heinrich Kiepert 1884 Osmanlı Haritası ve Dana Adası

Konu ile bağlantılı diğer makaleler

1892 Adana Vilayet Haritasında Dana Adası

İngilizlerin Birinci Dünya Savaşı Sonrası Haritasında Dana Adası

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

1892 Adana Vilayet Haritasında Dana Adası

Dana Adası İngiliz Koyu

1918 Ortadoğu Haritasında Dana Adası

DANA ADASI ADI NEREDEN GELİYOR

PİRİ REİS HARİTALARINDA DANA ADASI

Dana Adası Arkeolojik Yüzey Araştırması Sonuçları

Dana Adası Balık Avı Turları

Dana Adası Nerede - Dana Adası Türkiye'nin Neresinde

Dana Adası Hakkında Yazılan Kitaplar

This work is licensed under CC BY-NC-ND 4.0